Cacao drank
Wat heb je nodig?
Water
Rauwe cacaopoeder naar smaak
Enkele kardemompitten pletten
Gember vers of poeder
Enkele kruidnagels
Hoe ga je te werk:
Je mixed alles samen in water in een kastroletje
Je laat het even goed doorkoken en inweken.
Je sift en geniet
Smakelijk
Francoise
De helende krachten van Rauwe cacao
Voel je gelukkig met rauw cacao
Op sommige dagen moet je gewoon je gelukzaligheid zoeken en cacao is dan één van de gezondste voedingsmiddelen die je kunt consumeren. Cacao bevat de stemmingsverbeteraar anandamide – die ook wel bekend staat als de gelukzaligheidsmolecule en je een gevoel van euforie geeft.
Gebruik het als een afrodisiacum
Een andere stemmingsverbeterende verbinding, die in cacao wordt gevonden, is PEA of phenethylamine, dat de afgifte van endorfines en aangename opiumachtige neurochemicaliën triggert. Deze komen vaak vanzelf vrij als we verliefd worden en tijdens seksuele activiteiten. (Het enige andere voedsel op aarde dat PEA bevat is de blauwgroene alg.)
Bovendien verbeteren deze chemicaliën het libido, wat waarschijnlijk de reden is waarom chocolade zo populair is op Valentijnsdag of als een teken van liefde.
Balanceer hormonale stemmingswisselingen
Cacao verhoogt het gehalte van serotonine in de hersenen, dat een hersenstof is waardoor je je goed gaat voelen. Wanneer vrouwen PMS ervaren, neemt het serotoninegehalte drastisch af. Het is bewezen dat de voordelen van cacao de hersenfuncties verhogen en de gevoelens van welzijn herstellen.
Bescherm je hart en voorkom het krijgen van hart- en vaatziekten
Flavanolen, een ontstekingsremmende en hart-beschermende antioxidant die wordt aangetroffen in rauw cacao, kan je beschermen tegen hart- en vaatziekten, het risico op het krijgen van een beroerte verminderen en de bloedcirculatie helpen te verbeteren.
Cacao bevat meer dan 700 verbindingen en de complexe antioxidanten, die erin worden aangetroffen en die bekendstaan als polyfenolen, helpen ook het 'slechte cholesterol' te verminderen en verharding van de bloedvaten te voorkomen.
Het is verbijsterend om te weten dat geen enkel medicijn op de markt in de buurt komt van de beschermende voordelen van cacao.
Rauw cacao kan de vorming van bloedstolsels voorkomen
Wetenschappers hebben ontdekt dat cacao het bloed verdunt en de vorming van bloedstolsels kan voorkomen. Deze bevinding laat zien dat het eten van rauw cacao net zo goed is als het nemen van een aspirine per dag.
Rauw cacao kan vroegtijdige veroudering voorkomen
De polyfenol-antioxidanten in cacao behoren tot dezelfde groep antioxidanten als die in groene thee en in rode wijn worden gevonden. Deze anthocyanines (te vinden in donkere vruchten) en catechines (te vinden in groene thee) beschermen onze cellen tegen voortijdige oxidatie of vernietiging en kunnen ons langer jong houden.
Een kop warme cacao voor de maaltijd kan je helpen om vet te verliezen
Dit komt door de MAO-remmers in cacao, die de eetlust doen afnemen.
MAO-remmers worden vaak aangetroffen in producten voor gewichtsverlies. Maar de unieke MAO's, die van nature in cacao zitten, zorgen ervoor dat er meer serotonine in de hersenen zal gaan circuleren. Eet niet meer dan 40 gram of vier volle theelepels cacao per dag.
Als je de smaak van cacao te sterk of te bitter vindt, voeg er dan kokosmelk, rijst of notenmelk aan toe. Vermijd zuivel, omdat dat de absorptie van antioxidanten zal voorkomen.
Door het rustig te verwarmen en je eigen heerlijke warme cacaodrank te maken, laat je meer antioxidanten vrijkomen en verhoog je de eetlustremmende eigenschappen.
Voeg ook eens een theelepel cacaopoeder toe aan een kopje koffie of heet water en drink dit 10-15 minuten voor je volgende maaltijd. Wie heeft er dan nog die gevaarlijke dieetpillen nodig? Wij niet.
Rauw cacao geeft je veel energie
Rauw cacao geeft je door één van de hoogste concentraties magnesium, die in deze natuurlijke voedselbron wordt aangetroffen, veel energie en bestrijdt vermoeidheid. Magnesium helpt je ook te beschermen tegen osteoporose, vermindert de ontwikkeling van diabetes Type II en het verlaagt de bloeddruk.
Rauw cacao is goed voor je haar
Krijg met deze geweldige bron van zwavel glanzend haar, sterke nagels en verbeter de gezondheid van je lever en je alvleesklier.
Verlaagt op natuurlijke wijze je bloeddruk
Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 470 mannen bleek dat patiënten, die elke avond een kleine hoeveelheid cacoa aten, door de voordelen van dit voedingsmiddel hun bloeddruk op een natuurlijke manier konden verlagen.
Rauw cacao vermindert de insulineresistentie
De antioxidanteigenschappen van cacao bleken ook bij mensen met een verstoorde glucosetolerantie en bij rokers de insulineresistentie en de gevoeligheid te kunnen verminderen.
Rauw cacao is goed voor je nieren
Cacao heeft de capaciteit om het functioneren van de nieren te helpen verbeteren en de darmfunctie te stimuleren.
Reset met cacao je metabolisme en herstel je innerlijke balans
Het onvoldoende binnenkrijgen van antioxidanten via je dieet, kan op de lange termijn gevaarlijke gevolgen voor de gezondheid hebben. Uit een Zwitsers onderzoek uit 2009 bleek dat cacao in minder dan twee weken de niveaus van het stresshormoon cortisol verlaagde, het metabolisme verbeterde en zelfs voor een verbeterde darmflora zorgde.
Voorkom verbranding door de zon
Uit een recent onderzoek, dat is uitgevoerd door Londense wetenschappers, bleek dat deelnemers die 12 weken lang 20 gram cacao aten in staat waren om twee keer zo lang, als degenen die dat niet deden, in de zon te blijven, zonder te verbranden.
Krijg een stralende huid en verbeter ook de huidtextuur
In 2006 ontdekt wetenschappers dat vrouwen, die dagelijks een kopje cacao dronken met minstens 326 mg flavon, een betere huidtextuur hadden, een verbeterde microcirculatie ervaarden en een verhoogde zuurstofverzadiging en een verbeterde huidhydratatie hadden in vergelijking met degenen die dat niet deden. Roer wat cacaopoeder door je kopje koffie of voeg het toe aan een smoothie.
Als preventie tegen huidkanker
Duitse wetenschappers hebben ontdekt dat cacao je kan beschermen tegen schadelijke UV-stralen, die kanker veroorzaken.
Bestrijd tandbederf
Uit recente onderzoeken is gebleken dat een extract van cacaopoeder zelfs effectiever was bij het voorkomen van het krijgen van gaatjes dan fluoride. Dit kristalachtige extract, dat vergelijkbaar is met cafeïne, helpt het tandglazuur te verharden.
Rauw cacao geneest hoest beter dan codeïne
De stof theobromine, die wordt gevonden in cacao, bleek hoest beter te kunnen stoppen dan codeïne of commerciële drankjes en pilletjes tegen hoest. Tijdens de onderzoeken is het equivalent van twee kopjes gebruikt. In feite ontdekte het Britse onderzoek dat codeïne slechts iets effectiever was dan de placebo om hoesten zonder bijwerkingen te kunnen voorkomen.
Verbetert de cognitieve functie en voorkomt de ziekte van Alzheimer
Uit een onderzoek bleek dat als mensen van middelbare leeftijd twee kopjes cacao per dag dronken, het geheugen verbeterde en de bloedtoevoer naar de hersenen flink verhoogd werd.
Rauw cacao helpt bij een goede spijsvertering
Dankzij de vezel die de spijsverteringsenzymen van het lichaam stimuleert en die wordt aangetroffen in rauw cacao, is er bij regelmatige consumptie van cacao een betere spijsvertering.
Rauw cacao bevat gezonde vetten
Ons lichaam heeft, in tegenstelling tot wat sommige artsen beweren, vet nodig. Vetten zijn de helpers die chemische reacties voor groei, immuunfunctie en de metabole functie veroorzaken. Gezonde vetten in rauw cacao lijken op het enkelvoudig onverzadigde vet dat in olijfolie wordt aangetroffen.